tirsdag 11. februar 2014

Et tankeeksperiment:



Vel møtt til Sang-revyen! Velkommen til Korps-extra! God kveld og velkommen til dagens Notenytt! Nå er det bare fem og en halv uke til Kor-VM!



De som er glad i sport har vitterlig trukket det lengste strået. De av oss som måtte ha funnet oss andre interesser som gleder oss i livet, skal nok klare å finne informasjon om emnet på egen hånd. Den store forskjellen er at ikke alle andre er nødt til å forholde seg til det på hver eneste nyhetssending året rundt.


 

Når vi vokser opp blir vi gjerne presentert for ulike fritidsaktiviteter. Man finner kanskje i løpet av ungdomsårene en hobby som passer for seg. Noen interesserer seg for hest, andre for foto. Noen begynner med folkedans eller hip hop, andre igjen begynner kanskje i kor eller korps, og så er det noen som får sin start i fotballen eller i skisporten.  Alt dette er flotte hobbyer som kan vare i noen måneder, eller livet ut. De som velger fotball og annen sport vinner på mange måter hele lotteriet. De får nemlig timesvis med hobbyen sin i alle medier hver dag, hele året.




Avisene har det - en egen sportsdel. Alle nyhetssendinger på tv har en egen sportsdel på slutten av sendingen. Det er til og med sendt før været. Været er kanskje ikke livsviktig, men det angår oss alle. Men sporten er tydeligvis ansett som viktigere, siden det kommer før været, og til og med noen ganger før hovednyhetene. Nettavisene tar stort sett alltid med sportsbegivenheter i sin oversikt over dagens aktualiteter. Dette er altså ansett som førsteprioritet. På pubbene vises det fotball. Det er ikke sjeldent at sportsnyheter er førstesidestoff i tillegg til at avisene og tv-sendingene har egne deler for dette, og er det ingen spesiell kamp å fortelle om, så får vi høre om en kneskade, gjerne en grafisk fremstilling av det medisinske inngrepet, opptreningsprogram, dietter, kunstgresskvalitet, skismøring og til og med skilsmisser, mødre og koner og øvrig familie til utøverne. Utøvere som har lagt opp får gratis reklame på sine kleskolleksjoner. Klubbenes økonomi er førstesidestoff. Ikke minst karriereplanene til trenere og andre ansatte ved sportsklubbene og brudd i avtaler. Vi får høre om detaljerte beskrivelser av en utøvers treningsdag, fysioterapi, rutiner og det brukes mange minutter av alles tid til å intervjue fotballspilleren, hopperen eller skiløperen. Heldige er de som valgte fotball, hopp eller ski da de var unge som skulle velge hobby og interesse! Tenk å få så mye inngående detaljstoff om hobbyen sin! Også i alle nyhetssendinger da!

Se for deg denne hverdagen: 

Du setter på radioen om morgenen, og første nyhet er: Det viser seg at utvekstene på stemmebåndet til den medaljevinnende andretenoren fra Lyn korsangklubb Gullstrupe-Tom var godartede, såkalt vokale polypper. Landskorets dirigent kan derfor se frem til at korstjernen kan skrives ut om et par uker og gjenoppta opptreningen til sommerens kor-VM med resten av landets toppsangere. Korstjernen er optimistisk og gleder seg til å fortsette korkarrieren. Så følger noen tradisjonelle nyheter om politikk og verdens hendelser, før det i beste morgensendetid er duket for kor-nytt. Her får du presentert alle resultater fra alle Englands kor-konkurranser siste helg, og noen små intervjuer om nyvinninger innen elektroniske notebriller sponset av Google. Korsang er millionindustri og det er mange som gjerne setter pengene sine på at favorittkoret skal slå ut rivalkoret. Et par sangere i Bergen storkor har dessuten byttet sponsor, og dette skaper debatt.

Du slår på PCn, og der blir du møtt med en videoreportasje fra gårsdagens korkonkurranse  som ble holdt med 30.000 supportere på Valle Hovin. Det hele hadde gått relativt rolig for seg grunnet solid politibeskyttelse.  TV-kommentatoren går riktig nok helt av skaftet når det ene koret slår det andre med ørsmå marginer. Det er vanskelig å ikke trekke på smilebåndet av et slikt smittende engasjement. Alle på facebook snakker om det. Du henter avisen på døra. I midten er det en tjukk kor-del som kan nappes ut for dem som ikke er lidenskapelig opptatt av kor. Likevel står det sentralt plassert i hovedavisa om kvalifisering til Kor-VM og strategier for enkelte profilerte korsangere for å fortsatt bli tatt med i landskoret. Du får inngående detaljer om siste skrik innen ulike sangpedagogiske oppvarmingsøvelser. En profilert sanglegende fra Asia holder kurs for norske sangpedagoger, og norsk presse er på plass og dekker det hele. Den neste siden er utelukkende sangernes reaksjoner på det nye opplegget. Noen flere småsykdommer i Rosenborg Storkor blir diskutert av eksperter. Spekulasjoner rundt plassering av stemmegrupper og hver enkelt korist til neste landskamp fortjener en dobbelside, og grafikken er upåklagelig!

I Dagsrevyen samme kveld er virus på stemmebånd hovedsak. Det er et økende problem for mange profesjonelle korsangere. Noen mener epidemien kan komme fra den stadig mer utbredte og omdiskuterte sangstilen twanging. ”Mer om dette i korsendingen før været.” Etter været får vi to timer til med kornytt. Der får vi de viktigste uttalelsene fra en pressekonferanse vedrørende dirigentbytte i Vålerenga korklubb. 


















En ny sangstil er på innmarsj i mange kormiljøer: Twanging er en sangteknikk hentet fra soulmusikk. Her ser du hvordan sangerne behandler luftstrømmen i halsen når denne sangtrenden brukes. Når får vi oppleve dette i en ofisiell sangkonkuranse? Vil dommerne slå ned på dette som fusk? Eller i beste fall risikofylt opptreden? Saken tas nå opp til drøfting i den internasjonale korkomité.


I helgene er det korps- og storbandsendinger på TV2 hele dagen, på TV3 kjører de uavbrutt trekkspill.  På NRK1 er det kor-program fra kl 10 til 19. Klokka sju blir korsendingene flyttet til nrk2 for å slippe til Dagsrevyen. Førsteoppslag i Dagsrevyen er norsk korseier i en landskamp med Italia samme formiddag. Gleder du deg til kor-VM i august? To hele uker med kor fra hele verden skal konkurrere i alle sjangre. På ALLE kanaler. Du kan ikke gå på kafe og ta deg en fredagspils noe sted, uten å bli utsatt for kormusikk og konkurranser, kommentarpanel og ekspertuttalelser. På nabopubben er det karaoke. Du hører at noen gleder seg som besatte til kor-tv fra morgen til kveld i alle medier. Har du lyst å se noe annet på tv, er det i grunn bare å glemme det først som sist.  Alle faste programposter går ut.

Erfaringsmessig er det mange sykemeldinger i denne VM-perioden, og mange anser dette som en skremmende utvikling.  Umoralen diskuteres i sosiale media. "La nå folk se kor-VM på jobben!" De fleste ser tross alt gjennom fingrene på dette, da det jo ikke er kor-VM hvert år og man gjerne vil få med seg de viktigste høydepunktene mens det skjer på direkten. Dette er det en slags allmenn aksept for. Det skaper jo bare samhold og god stemning på jobben. Musikk er jo bare sunt!


Absurd tenker du kanskje, dette er bare tøys og tull og kunne aldri ha skjedd. Det ville vært veldig rart om mediene fylte opp tiden sin med én spesiell interesse. Det er jo ikke alle som er interessert i kor! Nei nettopp. For folk uten interesse for sport, så er det presis like absurd at det tillates så mye tid til ett spesifikt interesseområde, nemlig sport. Hver dag blir man påminnet om neste kamp, renn eller forberedelser, hver utøvers helse, familieliv, strategi og økonomi. Og selvsagt alle seire og nederlag, etter mange timer med direktesendte konkurranser. Og hvorfor går det på bekostning av vanlige nyheter og mediainnhold? Det finnes jo egne sportskanaler, og sportsaviser for dem som ønsker mer enn de absolutt største begivenhetene. Penger og kommersielle krefter presser det inn i vanlige allmenne nyheter. Og jeg skal ikke benekte at det er mange folk som faktisk gleder seg over sport på tv. Kor og Korpsvirksomhet er Norges største fritidsaktivitet. Jeg lurer på hva sportsfolket hadde sagt dersom de ble påtvunget korps mange timer hver dag, hele året, og knapt hadde mediekanaler å finne noe annet å se på.

Tenk om fluefiskerne og krevde den samme servicen! Eller hva med gartner-nytt i hver eneste nyhetssending! Tipper mange ville blitt glade for en daglig sko-revy 


2 kommentarer:

  1. Så morsomt, Marthe!
    Helt enig med deg. Det er helt merkelig at sport har blitt allment akseptert som en helt normal fritidsinteresse. Ikke rart kulturen sliter!
    Katja

    SvarSlett
  2. Hei Katja!
    Ja, fritidsinteresser må jo gjerne folk ha så mye de vil, men å smøre det utover i nyhetssendingene som om det er en selvfølgelig allmenninteresse syns jeg er megamerkelig!
    Marthe

    SvarSlett

Legg gjerne inn en kommentar!